NCERT SOLUTION FOR CLASS 8 MATHS CHAPTER 11 MENSURATION

The National Council of Educational Research and Training (NCERT) is an autonomous body of the Indian government that formulates the curricula for schools in India that are governed by the Central Board of Secondary Education (CBSE) and certain state boards. Therefore, students who will be taking the Class 10 tests administered by various boards should consult this NCERT Syllabus in order to prepare for those examinations, which in turn will assist those students get a passing score.

You can also download the NCERT SOLUTION FOR CLASS 8 MATHS CHAPTER 11 MENSURATION to assist you in comprehensively reviewing the course material and achieving a higher score on your upcoming assessments.

Students are able to create a strong conceptual basis with the help of the NCERT Solutions PDFs available at SWC. This base plays a key part in the students’ preparation for the later phases of the competitive examinations. We give comprehensive answers to challenges posed by NCERT in accordance with the methodology provided by CBSE. The students are able to effortlessly prepare all of the ideas that are presented in their respective courses better and more successfully, and they are even able to succeed in passing the most difficult competitive examinations, such as JEE Main, JEE Advanced, NEET, AIMS, and so on.

Your academic journey begins a new stage as you reach the eighth grade, and a new facet of learning awaits you. This is the year where pupils begin to acquire an interest in the topic at hand, and it is also the year in which you choose whether you will study business, humanity, or science in the following year (class 12). As a consequence of this, having a solid foundation of knowledge in fields such as mathematics and physics comes highly recommended. The NCERT textbook for class 8 is the greatest book now available on the market for enhancing one’s education in the areas of mathematics and science. Read up on the theory that is presented in the book for grade 8 and answer all of the questions that are posed in the practice section of the NCERT textbook.

When working through the exercises in the NCERT textbook, if you run into any type of difficulty or uncertainty, you may use the swc NCERT Solutions for class 8 as a point of reference. While you are reading the theory form textbook, it is imperative that you always have notes prepared. You should make an effort to understand things from the very beginning so that you may create a solid foundation in the topic. Use the NCERT as your parent book to ensure that you have a strong foundation. After you have finished reading the theoretical section of the textbook, you should go to additional reference books.

NCERT SOLUTION FOR CLASS 8 MATHS CHAPTER 11 MENSURATION – Exercises

Question 1.

A square and a rectangular field with measurements as given in the figure have the same perimeter.

Which field has a larger area?

Mensuration/image001.jpg

Solution :

Given: The side of a square = 60 m

And the length of rectangular field = 80 m

According to question,

Perimeter of rectangular field

= Perimeter of square field

Mensuration/image002.pngMensuration/image003.png =  4  Mensuration/image004.pngside

Mensuration/image002.png
Mensuration/image005.png
Mensuration/image002.png
Mensuration/image006.png
Mensuration/image002.png
Mensuration/image007.png

Mensuration/image002.pngMensuration/image009.pngm

Now Area of Square field

=Mensuration/image010.png

=  = 3600 m2

And Area of Rectangular field

= length Mensuration/image004.png breadth = 80Mensuration/image004.png  40

= 3200

Hence, area of square field is larger.

Question 2.

Mrs. Kaushik has a square plot with the measurement as shown in the figure. She wants to construct a house in the middle of the plot. A garden is developed around the house. Find the total cost of developing a garden around the house at the rate of ` 55

per m2.

Mensuration/image013.jpg

Solution : Side of a square plot = 25 m

EWVtKCz HnrA0J20Ky34lyOBMCLmAhzLriYvzhj6c sWjqNyO3rZBu7bxxVRmowp8ZXvvfvjWcSG zLryegOmuIo7LkN2BOjpYWaAgczSkC3m4UtWIzKaQ Area of square plot =Mensuration/image010.png

= 625 m2

Length of the house = 20 m and

Mensuration/image016.png

Breadth of the house = 15 m

 Area of the house = length  breadth

= 20  Mensuration/image004.png 15 = 300 m2

ndYmt8bsFZAHd7yOd Area of garden = Area of square X plot

– Area of house

= 625 – 300 = 325 m2

 ∵ Cost of developing the garden per sq. m = ` 55

 ∴ Cost of developing the garden 325 sq. m = ` 55 325

= ` 17,875

Hence total cost of developing a garden around is ` 17,875.

Question 3.

The shape of a garden is rectangular in the middle and semi-circular at the ends as shown in the diagram. Find the area and the perimeter of this garden [Length of rectangle is 20 – (3.5 + 3.5 meters]

Mensuration/image018.png

Solution :

Given: Total length = 20 m

Diameter of semi circle = 7 m

∴ Radius of semi circle =  Mensuration/image019.png= 3.5 m

Length of rectangular field

= 20 – (3.5 + 3.5) = 20 – 7 = 13 m

Breadth of the rectangular field = 7 m

 Area of rectangular field = l Mensuration/image004.png b

= 13  Mensuration/image004.png7 = 91 m²

Area of two semi circles =Mensuration/image021.png

Mensuration/image022.png= 38.5 m2

Area of garden = 91 + 38.5 = 129.5 m2

Now Perimeter of two semi circles =Mensuration/image023.png  = 22 m

And Perimeter of garden

= 22 + 13 + 13

= 48 m

Question 4.

A flooring tile has the shape of a parallelogram whose base is 24 cm and the corresponding height is 10 cm. How many such tiles are required to cover a floor of area 1080 m2? [If required you can split the tiles in whatever way you want to fill up the corners]

Solution :

Given: Base of flooring tile = 24 cm

= 0.24 m

Corresponding height of a flooring tile

= 10 cm = 0.10 m

Now Area of flooring tile

= Base × Altitude

= 0.24 × 0.10

= 0.024 m2

 Number of tiles required to cover the floor

=Mensuration/image025.png

=Mensuration/image026.png

= 45000 tiles

Hence 45000 tiles are required to cover the floor.

Question 5.

An ant is moving around a few food pieces of different shapes scattered on the floor. For which food-piece would the ant have to take a longer round? Remember, circumference of a circle can be obtained by using the expression  c = 2πr where  r is the radius of the circle.

Mensuration/image029.png

Solution :

(a) Radius =Mensuration/image030.png

= 1.4 cm

Circumference of semi circle =πr

=  22/7 × 1.4= 4.4 cm

Mensuration/image033.jpg

Total distance covered by the ant

= Circumference of semi circle + Diameter

= 4.4 + 2.8 = 7.2 cm

(b) Diameter of semi circle = 2.8 cm

Mensuration/image034.jpg

Mensuration/image014.png Radius = Mensuration/image035.png = 1.4 cm

Circumference of semi circle =πr

=  22/7 × 1.4= 4.4 cm

Total distance covered by the ant

= 1.5 + 2.8 + 1.5 + 4.4 = 10.2 cm

(c) Diameter of semi circle = 2.8 cm

Mensuration/image036.jpg

 Radius =Mensuration/image035.png

= 1.4 cm

Circumference of semi circle =πr

=  = 4.4 cm

Total distance covered by the ant

= 2 + 2 + 4.4 = 8.4 cm

Hence for figure (b) food piece, the ant would take a longer round.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 11.2

Question 1.

The shape of the top surface of a table is a trapezium. Find its area if its parallel sides are 1 m and 1.2 m and perpendicular distance between them is 0.8 m.

C:\Users\vivek\Desktop\15.jpg

Solution :

Here one parallel side of the trapezium (a)  = 1 m

And second side  (b) = 1.2 m and

height  (h) = 0.8 m

 Area of top surface of the table

Mensuration/image006.png=Mensuration/image007.png

=Mensuration/image008.png  = 0.88 m2

Hence surface area of the table is 0.88

Question 2.

The area of a trapezium is 34 cm² and the length of one of the parallel sides is 10 cm and its height is 4 cm.

Mensuration/image011.jpg

Find the length of the other parallel side.

Solution :

Let the length of the other parallel side be b.

Length of one parallel side (a) = 10 am and height  (h) = 4 cm

Area of trapezium = Mensuration/image006.png

Mensuration/image013.png
Mensuration/image014.png
Mensuration/image013.png
Mensuration/image015.png
Mensuration/image013.png
Mensuration/image016.png

   qRBwW0ufFyJCDQnEPeYMsq4w0Z37LcLrq398D3Pji8sZSCy2cdHV8mnXM9ZdWFAHomQSoIZFXb8W1H nXBedkZdgsXwrETumZt33DtrQudHLc  34 -20 = 2b

 6amieKTRNKVEo9PaM3njiJ0V7iq4OCRU6uV7ty0aG2DMyieCXDsiPeRC22JOCmIFoGnqOuYcoG ts8sqhe 25xZ4NYSUUBad1un nkwKrWmdcW7XryNwyj6kD7qLgBVBdZVGAWXFd7OHwBgoZA 14 = 2b

 bYJtgrTcewKgLWbiFUhZO pWb5MajF2JV4W6hH5 PzwndlX5WsOSZ snkSFDKnWPPQzRmzCwFrs51nLeGurX4bWjTajOGvpxW 7 = b

6r0Ff9E1QJyrBh t8nR2XrBymHPpZL UlRJOoOCInAFIekZ0XONxt1ZYUyQqxiXNiVmVQtOmokIo2nEEcf68Lcks06jAKuTyOxEOrNEk26iKR lCzC23MMUd30Sf23mC59nB1Anwr 77NllPeg
Mensuration/image020.png

Hence another required parallel

side is 7 cm.

Question 3.

Length of the fence of a trapezium shaped field ABCD is 120 m. If BC = 48 m, CD = 17 m and AD = 40 m, find the area of this field. Side AB is perpendicular to the parallel sides AD and BC.

Mensuration/image021.jpg

Solution :

Given: BC = 48 m, CD = 17 m,

AD = 40 m and perimeter = 120 m

 ∵  Perimeter of trapezium ABCD

= AB + BC + CD + DA

 120 = AB + 48 + 17 + 40

 120 = AB = 105

Mensuration/image013.png AB = 120 – 105 = 15 m

Now Area of the field

=Mensuration/image023.png

=Mensuration/image024.png

=Mensuration/image025.png

= 660 m²

Hence area of the field ABCD is 660.

Question 4.

The diagonal of a quadrilateral shaped field is 24 m and the perpendiculars dropped on it from the remaining opposite vertices are 8 m and 13 m. Find the area of the field.

Mensuration/image026.jpg

Solution :

Mensuration/image027.png= 13 m,  Mensuration/image028.png= 8 m and

AC = 24 m

Area of quadrilateral ABCD

= Area of Mensuration/image029.pngABC + Area of Mensuration/image029.pngADC

= Mensuration/image031.png

= Mensuration/image030.png

=Mensuration/image032.png

=252 m²

Hence required area of the field

is 252 m²

Question 5.

The diagonals of a rhombus are 7.5 cm and 12 cm. Find its area.

Solution :

ceqr47isn NqmDIhM9DI8aaLIkToHvtwNGA 1RMILi1X72P5wk8AR oEJ RkN zsAP3NleXdyUPQLzg8L0loX0nElr8pSovHl e3B0zrqIhwGJPjsksWNiAVKYYqrpY te5LMCpaOqTGCPSybQ=7.5 cm and  Mensuration/image034.png= 12 cm

We know that,

Area of rhombus =Mensuration/image035.png

=Mensuration/image036.png

= 45 cm²

Hence area of rhombus is 45 .

Question 6.

Find the area of a rhombus whose side is 6 cm and whose altitude is 4 cm. If one of the diagonals is 8 cm long, find the length of the other diagonal.

Solution :

Since rhombus is also a kind of parallelogram.

 ∴ Area of rhombus

= Base ×Altitude

= 6  × 4 = 24

Also Area of rhombus =Mensuration/image039.png

 Mensuration/image013.png24 =Mensuration/image040.png

Mensuration/image013.png
Mensuration/image041.png

Mensuration/image013.pngMensuration/image042.png = 6 cm

Hence the length of the other

diagonal is 6 cm.

Question 7.

The floor of a building consists of 3000 tiles which are rhombus shaped and each of its diagonals are 45 cm and 30 cm in length. Find the total cost of polishing the floor, if the cost per m² is ` 4.

Solution :

Here,  TqQANVaqAN505InA ENL qzx9b ST1rmhLrPAJXiT= 45 cm and  Mensuration/image034.png= 30 cm

 Area of one tile =Mensuration/image039.png

=Mensuration/image044.png  = 675 cm²

Mensuration/image005.png Area of 3000 tiles

= 675  × 3000 = 2025000cm²

=Mensuration/image045.png

= 202.50Mensuration/image009.pngMensuration/image046.png

∵ Cost of polishing the floor per

sq. meter = 4

∴ Cost of polishing the floor per 202.50 sq. meter = 4  202.50 =  810

Hence the total cost of polishing the floor is 810.

Question 8.

Mohan wants to buy a trapezium shaped field. Its side along the river is parallel to and twice the sidealong the road. If the area of this field is 10500 m2 and the perpendicular distance between the two parallel sides is 100 m, find the length of the side along the river.

C:\Users\vivek\Desktop\15.jpg

Solution :

Given: Perpendicular distance (h)

= 100 m

Area of the trapezium shaped field

= 10500 m²

Let side along the road be  x m and side along the river = 2x m

 Mensuration/image005.png Area of the trapezium field

=Mensuration/image006.png

Mensuration/image013.png10500 =Mensuration/image050.png

Mensuration/image013.png
Mensuration/image051.png
Mensuration/image013.png
Mensuration/image052.png
Mensuration/image013.png
Mensuration/image053.png

Mensuration/image013.pngMensuration/image054.pngm

Hence the side along the river =2x

= 2  × 70 = 140 m.

Question 9.

Top surface of a raised platform is in the shape of a regular octagon as shown in the figure. Find the area of the octagonal surface.

Mensuration/image055.jpg

Solution :

Given: Octagon having eight equal sides, each 5 m. Construction:  Divided the octagon in 3 figures, two trapeziums whose parallel and perpendicular sides are 11 m and 4 m respectively and third figure is rectangle having length and breadth 11 m and 5 m respectively.

Mensuration/image056.jpg

Now  Area of two trapeziums = 2 xMensuration/image030.png

= 2 ×Mensuration/image057.png= 4 × 16 = 64

And Area of rectangle = length  breadth

= 11  × 5 = 55m2

∴ Total area of octagon = 64 + 55

= 119

Question 10.

There is a pentagonal shaped park as shown in the figure.

For finding its are a Jyoti and Kavita divided it in two different ways.

Mensuration/image058.png

Find the area of this park using both ways. Can you suggest some other way of finding its area?

Solution :

First way:  By Jyoti’s diagram,

Area of pentagon = Area of trapezium ABCP + Area of trapezium AEDP

Mensuration/image059.png(AP + BC) x CP +  Mensuration/image059.png(ED + AP)  DP  =  Mensuration/image059.png(30 + 15 ) x CP +  Mensuration/image059.png(15 + 30)  DP

Mensuration/image059.png(30 + 15) (CP + DP)

=   Mensuration/image059.png45 × C × D

Mensuration/image060.png

=337.5 m2

Second way:

By Kavita’s diagram

Here, a perpendicular AM drawn to BE.

AM = 30 – 15 = 15 m

Area of pentagon

= Area of Δ ABE + Area of square BCDE

Mensuration/image061.png

=Mensuration/image059.png15 x 15+15 x 15m

= 112.5 + 225.0

= 337.5 m2

Hence total area of pentagon shaped

park = 337.5.m²

Question 11.

Diagram of the adjacent picture frame has outer dimensions = 24 cm ×  28 cm and inner dimensions 16 cm  × 20 cm. Find the area of each section of theframe, if the width of each section is same.

Mensuration/image062.jpg

Solution :

Here two of given figures (I) and (II) are similar in dimensions.

And also figures (III) and (IV) are similar in dimensions.

 ∴ Area of figure (I) = Area of trapezium

=Mensuration/image030.png

=Mensuration/image063.png

=Mensuration/image064.png

= 96 cm²

Also Area of figure (II) = 96 cm2

Now Area of figure (III)

= Area of trapezium =Mensuration/image030.png

= Mensuration/image065.pngMensuration/image066.png= 80 cm2

Also Area of figure (IV) = 80 cm2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 11.3

Question 1.

There are two cuboidal boxes as shown in the adjoining figure. Which box requires the lesser amount of material to make?

Mensuration/image001.png

Solution :

(a) Given: Length of cuboidal box (l) = 60 cm

Breadth of cuboidal box (b) = 40 cm

Height of cuboidal box  (h)= 50 cm

 Total surface area of cuboidal box

= [Mensuration/image006.png ]

= 2 (60  x 40 + 40  x 50 + 50 x  60)

= 2 (2400 + 2000 + 3000

= 2  x 7400 = 14800

(b) Given: Length of cuboidal box(l)

= 50 cm

Breadth of cuboidal box  (b)= 50 cm

Height of cuboidal box  (h) = 50 cm

 Total surface area of cuboidal box

=Mensuration/image006.png

= 2 (50  50 + 50  50 + 50  50)

= 2 (2500 + 2500 + 2500)

= 2 × 7500 = 15000 cm2

Hence cuboidal box (a)  requires the lesser amount of materal to make, since surface area of box  is less than that of box

Question 2.

A suitcase with measures 80 cm × 48 cm  × 24 cm is to be covered with a tarpaulin cloth. How many meters of tarpaulin of width 96 cm is required to cover 100 such suitcases?

Solution :

Given: Length of suitcase box (l) = 80 cm, Breadth of suitcase box  (b) = 48 cm

And Height of cuboidal box  = 24 cm

 Total surface area of suitcase box

=Mensuration/image006.png

= 2 (80 × 48 + 48 ×  24 + 24 × 80)

= 2 (3840 + 1152 + 1920)

= 2  × 6912 = 13824

Area of Tarpaulin cloth = Surface area of suitcase

  Mensuration/image011.png= 13824

Mensuration/image011.png
Mensuration/image013.png

Mensuration/image011.pngMensuration/image014.png  = 144 cm

Required tarpaulin for 100 suitcases

= 144  100 = 14400 cm = 144 m

Hence tarpaulin cloth required to cover 100 suitcases is 144 m.

Question 3.

Find the side of a cube whose surface area id 600 cm2

Solution :

Here Surface area of cube = 600 cm2

  Mensuration/image011.pngMensuration/image016.png= 600

  Mensuration/image011.png Mensuration/image017.png= 100

Mensuration/image011.png  l = 10 cm

Hence the side of cube is 10 cm

Question 4.

Rukshar painted the outside of the cabinet of measure 1 m ×2 m  × 1.5 m. How much surface area did she cover if she painted all except the bottom of the cabinet?

Mensuration/image019.png

Solution :

Here, Length of cabinet  (l) = 2 m, Breadth of cabinet  (b) = 1 m

And Height of cabinet  (h) = 1.5 m

 Surface area of cabinet =

= 2  × 1 + 2 (1 × 1.5 + 1.5  × 2)

= 2 + 2 (1.5 + 3.0)

= 2 + 9.0

= 11m²

Hence required surface area of cabinet is 11.

Question 5.

Daniel is paining the walls and ceiling of a cuboidal hall with length, breadth and height of 15 m, 10 m and 7 m respectively. From each can of paint 100 m² of area is painted. How many cans of paint will she need to paint the room?

Solution :

Here, Length of wall (l) = 15 m, Breadth of wall  (b)= 10 m

And Height of wall  (h)= 7 m

 Mensuration/image005.png Total Surface area of classroom

=Mensuration/image020.png

= 15 × 10 + 2 (10 × 7 + 7 × 15)

= 150 + 2 (70 + 105)

= 150 + 350

= 500 m²

Now Required number of cans

= Mensuration/image023.png = 5 cans

Hence 5 cans are required to paint the room.

Question 6.

Describe how the two figures below are alike and how they are different. Which box has larger lateral surface area?

Mensuration/image024.jpg

Solution :

Given: Diameter of cylinder = 7 cm

 Radius  of cylinder (r) =  Mensuration/image026.png cm

And Height of cylinder  (h) = 7 cm

Lateral surface area of cylinder =Mensuration/image027.png

=Mensuration/image028.png

= 154 cm2

Now lateral surface area of cube

Mensuration/image029.png= 4  × 49 = 196 cm²

Hence the cube has larger lateral surface area.

Question 7.

A closed cylindrical tank of radius 7 m and height 3 m is made from a sheet of metal. How much sheet of metal is required?

Mensuration/image030.jpg

Solution :

Given: Radius of cylindrical tank  (r)= 7 m

Height of cylindrical tank (h) = 3 m

Total surface area of cylindrical tank

=Mensuration/image031.png

=Mensuration/image032.png

= 44 × 10 = 440 m²

Hence 440  metal sheet is required.

Question 8.

The lateral surface area of a hollow cylinder is 4224cm² . It is cut along its height and formed a rectangular sheet of width 33 cm. Find the perimeter of rectangular sheet?

Solution :

Given: Lateral surface area of hollow cylinder = 4224 cm²

And Height of hollow cylinder = 33 cm

Curved surface area of hollow cylinder =Mensuration/image027.png

 Mensuration/image011.png4224 =Mensuration/image028.png

Mensuration/image011.pngMensuration/image034.png  = Mensuration/image035.png cm

Now Length of rectangular sheet =

  Mensuration/image037.png= 128 cm

Perimeter of rectangular sheet = 2(l + b)

= 2 (128 + 33) = 2 x 161 = 322 cm

Hence perimeter of rectangular sheet is 322 cm.

Question 9.

A road roller takes 750 complete revolutions to move once over to level a road. Find the area of the road if the diameter of a road roller is 84 cm and length 1 m.

Mensuration/image039.jpg

Solution :

Given: Diameter of road roller = 84 cm

 Radius of road rollerMensuration/image040.png

= 42 cm

Length of road roller  (h) = 1 m = 100 cm

Curved surface area of road roller =Mensuration/image027.png  =  Mensuration/image041.png= 26400 cm2

 Area covered by road roller in 750 revolutions = 26400  750

= 1,98,00,000 cm²

= 1980 m² [ 1 m²= 10,000 cm²]

Hence the area of the road is 1980.m²

Question 10.

A company packages its milk powder in cylindrical container whose base has a diameter of 14 cm and height 20 cm. Company places a label around the surface of the container (as shown in figure). If the label is placed 2 cm from top and bottom, what is the area of the label?

Mensuration/image043.png

Solution :

Given: Diameter of cylindrical container = 14 cm

 Radius of cylindrical container  Mensuration/image044.png= 7 cm

Height of cylindrical container = 20 cm

Height of the label (h) = 20 – 2 – 2

= 16 cm

Curved surface area of label =Mensuration/image027.png

=  = 704 cm2

Hence the area of the label of 704 cm2.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 11.4

Question 1.

Given a cylindrical tank, in which situation will you find surface are and in which situation   volume.

(a) To find how much it can hold.

(b) Number of cement bags required to plaster it.

(c) To find the number of smaller tanks that can be filled with water from it.

Solution :

We find area when a region covered by a boundary, such as outer and inner surface area of a cylinder, a cone, a sphere and surface of wall or floor.

When the amount of space occupied by an object such as water, milk, coffee, tea, etc., then we have to find out volume of the object.

(a) Volume (b) Surface area (c) Volume

Question 2.

Diameter of cylinder A is 7 cm and the height is 14 cm. Diameter of cylinder B is 14 cm and height is 7 cm. Without doing any calculations can you suggest whose volume is greater? Verify it by finding the volume of both the cylinders. Check whether the cylinder with greater volume also has greater surface area.

Mensuration/image001.png

Solution :

Yes, we can say that volume of cylinder B is greater, since radius of cylinder B is greater than that of cylinder A (and square of radius gives more value than previous).

Diameter of cylinder A = 7 cm

 Radius of cylinder A =  cm

And Height of cylinder A = 14 cm

 Volume of cylinder A =Mensuration/image003.png

=Mensuration/image006.png

= 539

Now Diameter of cylinder B = 14 cm

 Radius of cylinder B =14/2 = 7 cm

And Height of cylinder B = 7 cm

 Volume of cylinder A =Mensuration/image005.png

=Mensuration/image009.png

= 1078cm³

Total surface area of cylinder A

= Mensuration/image010.png [ ∵ It is open from top]

=Mensuration/image012.png

=Mensuration/image013.png

Mensuration/image014.png= 346.5 cm2

Total surface area of cylinder B

Mensuration/image010.png [ It is open from top]

=   22/7 × 7 × (2  ×7 + 7)

= 22  ×(14 + 7) = 22  × 21 = 462cm²

Yes, cylinder with greater volume also has greater surface area.

Question 3.

Find the height of a cuboid whose base area is 180cm² and volume is 900cm³

Solution :

Given: Base area of cuboid = 180 cm² and Volume of cuboid = 900 cm³

We know that,

Mensuration/image002.pngVolume of cuboid = l × b × h

Mensuration/image002.png900=180  Mensuration/image023.png

  Mensuration/image002.pngMensuration/image024.png = 5 m

Hence the height of cuboid is 5 m.

Question 4.

A cuboid is of dimensions 60 cm  54 cm  Mensuration/image016.png30 cm. How many small cubes with side 6 cm can be placed in the given cuboid?

Solution :

Mensuration/image002.png

Question 5.

Find the height of the cylinder whose volume if 1.54 m2and diameter of the base is 140 cm.

Solution :

Mensuration/image002.png

Question 6.

A milk tank is in the form of cylinder whose radius is 1.5 m and length is 7 m. Find the quantity of milk in liters that can be stored in the tank. Mensuration/image036.png

Solution :

Mensuration/image002.png

Question 7.

If each edge of a cube is doubled,

(i) how many times will its surface area increase?

(ii) how many times will its volume increase?

Solution :

Mensuration/image002.png

Hence volume will increase 8 times.

Question 8.

Water is pouring into a cuboidal reservoir at the rate of 60 liters per minute. If the volume of reservoir is 108, find the number of hours it will take to fill the reservoir.

Solution :

Mensuration/image002.png

Conclusions for NCERT SOLUTION FOR CLASS 8 MATHS CHAPTER 11 MENSURATION

SWC academic staff has developed NCERT answers for the 11th chapter of the eighth-grade mathematics curriculum. We have solutions prepared for all of the exercises in the 11th chapter. The answers, broken down into steps, to all of the questions included in the NCERT textbook’s first chapter are provided here. Read the 11th chapter on theory. Be certain that you have read the theory section of chapter11 of the NCERT textbook and that you have learned the formulas for the chapter that you are studying. 

swc google search e1651044504923