NCERT Book Solutions For Class 9 Civics Democratic Politics -I Chapter 3 – Constitutional Design

The National Council of Educational Research and Training (NCERT) is an autonomous body of the Indian government that formulates the curricula for schools in India that are governed by the Central Board of Secondary Education (CBSE) and certain state boards. Therefore, students who will be taking the Class 10 tests administered by various boards should consult this NCERT Syllabus in order to prepare for those examinations, which in turn will assist those students get a passing score.

When working through the exercises in the NCERT textbook, if you run into any type of difficulty or uncertainty, you may use the swc NCERT Solutions for class 9 as a point of reference. While you are reading the theory form textbook, it is imperative that you always have notes prepared. You should make an effort to understand things from the very beginning so that you may create a solid foundation in the topic. Use the NCERT as your parent book to ensure that you have a strong foundation. After you have finished reading the theoretical section of the textbook, you should go to additional reference books.

NCERT Book Solutions For Class 9 Civics Democratic Politics -I Chapter 3 – Constitutional Design – Exercises

Q.1. Here are some false statements. Identify the mistake in each case and rewrite these correctly based on what you have read in this chapter.

(a) Leaders of the freedom movement had an open mind about whether the country should be democratic or not after independence.

(b) Members of the Constituent Assembly of India held the same views on all provisions of the Constitution.

(c) A country that has a constitution must be a democracy.

(d) Constitution cannot be amended because it is the supreme law of a country.

Ans. (a) Leaders of the freedom movement had an open mind that the country should be democratic after independence.

(b) Members of the constituent Assembly of India held different opinions on the provisions of the Constitution.

(c) A democratic country must have a Constitution.

(d) The constitution needs to be amended because it has to be in accordance with people’s aspirations and changes in society.

Q. 2. Which of these was the most salient underlying conflict in the making of a democratic constitution in South Africa? 

(a) Between South Africa and its neighbors 

(b) Between man and women 

(c) Between the white majority and the black minority

(d) Between the colored minority and it black majority

Ans. (c) Between the white majority and the black minority.

Q. 3. Which of these is a provision th a democratic constitution does not have

(a) Powers of the head of the state 

(b)Name of the head of the state 

(c) Powers of the legislature 

(d) Name of the country 

Ans. (b) Name of the head of the state

Q. 4. Match the following leaders with their roles in the making of the Constitution:

(a) Motilal Nehru

(b) B.R.Amdedkar

(c) Rajendra Prasad

(d) Sarojini Naidu

(i) President of the Constituent

(ii) Member of the Constituent Assembly

(iii) Chairman of the Drafting Committee

(iv) Prepared a Constitution for India in 1928

Ans. (a) (iv), (b) (iii), (c) (i), (d) (ii)

Q. 5. Read again the extracts from Nehru’s speech Tryst with Destiny’ and answer the following:

(a) Why did Nehru use the expression “not wholly or in full measure” in the first sentence (b) What pledge did he want the makers of the Indian Constitution to take?

(c) “The ambition of the greatest man of our generation has been to wipe every tear from every eye.”. Who was he referring to?

Ans. (a) Nehru mentioned in his speech “no wholly or in full measure” because he wanted the full supports and very substantially for the people of India.

(b) The pledge of dedication to the service of India and her people and to the still larger course of humanity.

(c) He refers here Gandhiji.

Q. 6. Here are some of the guiding values of the Constitution and their meaning. Rewrite them by matching them correctly:

A.Sovereign

B.Republic

C.Fraternity

D.Secular

(i)Government will not favor any religion.

(ii)People have the supreme right to make decisions.

(iii)Head of the state is an elected person

(iv)People should live like brothers and sisters.

Ans. (a) (ii), (b) (iii), (c) (iv), (d) (i)

Q. 7. A friend from Nepal has written you a letter describing the political situation there. Many political parties are opposing the rule of the king. Some of them say that the existing constitution given by the monarch can be amended to allow more powers to elected representatives. Others are demanding a new Constituent Assembly to write a republican constitution. Reply to your friend giving your opinions on the subject.

Dear friend, 

I have read your letter and regarding the Tatter following are my suggestions:

(i)You must continue your protest and make pressure on the king to make necessary amendments in the Constitution.

(ii) Ours a democratic country and the elected members rule the country on our behalf. So we take self satisfaction regarding democratic set-up.

(iii) Democracy is must for every individual. So you must remain in contact with your Countrymen and try to remain united.

(iv) Now a days we also press our government to ask the Nepali King to listen his political leaders and solve the problem.

Q.8. Here are different opinions about what made India a democracy. How much importance would you give to each of these factors?

(a) Democracy in India is a gift of the British rulers. We received training to work with representative legislative institutions under the British rule.

(b) Freedom struggle challenged the colonial exploitation and denial of different freedoms to Indians. Free India could not be anything but democratic.

(c) We were lucky to have leaders who had democratic convictions. The denial of democracy in several other newly independent countries shows the important role of these leaders.

Ans. (a) It is not correct that democracy is gift of the Britishers to Indian people. Because we realized the pinch and started struggle to gain freedom.

(b) It is correct that freedom struggle challenged the colonial exploitation and denial of different freedoms to Indians. So we fought and leaders like Bal Gangadhar Tilak said, “Freedom is my birth right and I shall have it.” This strong slogan motivated Indians.

(c) We have leaders who had democratic attitudes and farsightedness.

Q.9.Read the the following extract from a conduct book for ’married women’, published in 1912.

‘God has need the female species delicate and fragile with physically and emotionally, pitiably in capable of self-defense. They are destined thus by god to remain in male protection-of father, husband and son-all there lives. Women should, therefore, not despair, but feel obliged that they can dedicate themselves to the service of men’.

DO you think the value expressed in this para reflected the value underlying our constitution? Or thus this go against the constitutional values?

Ans. According to constitution of India, the above mentioned statement is wrong. We have equality before law and opportunity. So we can exclude the women folk.

Q.10. Read the following statements about a constitution. Give reason why each of these is true or not true. 

(a) The authority of the rule of the constitution is the same as that of any other law. 

(b) Constitution law down how different organs of the government will be formed.

(c) Rights of citizens and limits on the power of the governments are laid down in the constitution.

Ans. (a) It is true. Because all the laws are directed according to constitution of the country.

(b) Yes, it is true, that no government can be formed beyond the constitution.

© It is true that the right of citizens are given in the constitution and we cannot cross the limitations.

Q.11. What is apartheid?

Ans. Apartheid was the name of a system of social discrimination unique to South Africa. The white European impose the system on South Africa during the seventeenth century and it continued for more than 200 years.The system of apartheid divided the people and labeled them on the bases of their skin color.

Conclusions for NCERT Book Solutions For Class 9 Civics Democratic Politics -I Chapter 3 – Constitutional Design

SWC academic staff has developed NCERT answers for this chapter of the ninth grade SST curriculum. We have solutions prepared for all the ncert questions of this chapter. The answers, broken down into steps, to all of the questions included in the NCERT textbook’s chapter are provided here. Read this chapter on theory. Be certain that you have read the theory section of this chapter of the NCERT textbook.

swc google search e1651044504923

SSAT