NCERT Book Solutions For Class 9 Civics Democratic Politics -I Chapter 5 – Working of Institutions

The National Council of Educational Research and Training (NCERT) is an autonomous body of the Indian government that formulates the curricula for schools in India that are governed by the Central Board of Secondary Education (CBSE) and certain state boards. Therefore, students who will be taking the Class 10 tests administered by various boards should consult this NCERT Syllabus in order to prepare for those examinations, which in turn will assist those students get a passing score.

When working through the exercises in the NCERT textbook, if you run into any type of difficulty or uncertainty, you may use the swc NCERT Solutions for class 9 as a point of reference. While you are reading the theory form textbook, it is imperative that you always have notes prepared. You should make an effort to understand things from the very beginning so that you may create a solid foundation in the topic. Use the NCERT as your parent book to ensure that you have a strong foundation. After you have finished reading the theoretical section of the textbook, you should go to additional reference books.

NCERT Book Solutions For Class 9 Civics Democratic Politics -I Chapter 5 – Working of Institutions – Exercises

Q. 1. If you are elected as the President of India which of the following decision can you take on your own ?

(a) Select the person you like as Prime Minister.

(b) Dismiss a Prime Minister who has a majority in Lok Sabha.

(c) Ask for reconsideration of a bill passed by both the Houses.

(d) Nominate the leaders of your choice to the Council of Ministers.

Ans. (a) Not possible, (b) Not possible, (c) It can be done, (d) It can be done under rules.

Q. 2. Who among the following is a part of the political executive ?

(a) District Collector

(b) Secretary of the Ministry of Home Affairs.

(c) Home Minister

(d) Director General of Police

Ans. (a) No, (b) No, (c) Yes, (d) No.

Q. 3. Which of the following statements about the judiciary is false?

(a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme Court

(b) Judiciary can strike down a law if it goes against the spirit of the Constitution.

(c) Judiciary is independent of the Executive.

(d) Any citizen can approach the courts if her rights are violated.

Ans. (a) False, (b) True, (c) True, (d) True.

Q. 4. Which of the following institutions can make changes to an existing law of the country? (M.Imp)

(a) The Supreme Court

(b) The President

(c) The Prime Minister

(d) The Parliament

Ans. (d) The Parliament

Q. 5. Match the ministry with the news that the ministry may have released :

1. A new policy is being made to increase the jute exports from the country.2. Telephone services will be made moreaccessible to rural areas.3. The price of rice and wheat sold under the Public Distribution System will go down.4. A pulse polio campaign will belaunched.5. The allowances of the soldiers posted on high altitudes will be increased. (a) Ministry of Defense   (b) Ministry of Health   (c) Ministry of Agriculture, Food and PublicDistribution (d) Ministry of Commerce and Industry(e) Ministry of Communications andInformation Technology 

Ans. 1. (d), 2. (e), 3. (c), 4. (b), 5. (a)

Q. 6. Of all the institutions that we have studied in this chapter, name the one that exercises the powers on each of the following matters.

(a) Decision on allocation of money for developing infrastructure like roads, irrigation etc. and different welfare activities for the citizens.

(b) Considers the recommendation of a committee on a law to regulate the stock exchange.

(c) Decides on a legal dispute between two state governments

(d) Implements the decision to provide relief for the victims of an earthquake.

Ans. (a), Ministry of development and planning.

(b) Ministry of finance

(c) Ministry of law

(d) Ministry of welfare

Q.7. Why is the Prime Minister in India not directly elected by the people? Choose the most appropriate answer and give reasons for your choice.

(a) In a Parliamentary democracy only the

leader of the majority party in the Lok Sabha can become the Prime Minister.

(b) Lok Sabha can remove the Prime Minister and the Council of Ministers even before the expiry of their term.

(c) Since the Prime Minister is appointed by the President there is no need for it.

(d) Direct election of the Prime Minister will

Involve lot of expenditure on election.

Ans. In a Parliamentary democracy only the leader of the majority party in the Lok Sabha can become the Prime Minister. In the Indian democracy only the party system can do so.

Q. 8. Three friends went to watch a film that showed the hero becoming Chief Minister for a day and making big changes in the state. Imran said this is what the country needs. Rizwan said this kind of a personal rule without institutions is dangerous. Shankar said all this is a fantasy. No minister can do anything in one day. What would be your reaction to such a film ?

Ans. In this film the hero becoming Chief Minister for a day and making big changes in the state. The film gives lesson to us that a person can do a lot in a short span of time. People like quick decisions. That is why after the end of day, people wanted him to remain in power. It also showed that due to the corrupt leaders the other agencies are also dragged in to the currupt practices. If the leader is doing his work properly, he can do a lot like hero of the picture. He can also take actions against the currupt officials and make the administration clean.

Q. 9. A teacher was making preparation for a mock parliament. She called two students to act as leaders of two political parties. She gave them an option. Each one could choose to have a majority either in the mock Lok Sabha or in the mock Rajya Sabha. If this choice was given to you, which one would you choose and why?

Ans. If the choice was given to me, I will choose to the part of Lok Sabha majority. Because, it is more powerful than the Rajya Sabha. All the decisions are taken by Lok Sabha and it is a part of government. It can make bills and could do amendments in the constitution. In short Lok Sabha is more powerful than Rajya Sabha.

Q. 10. After reading the example of the reservation order, three students had different reactions about the role of the judiciary. Which view, according to you, is correct reading of the role of judiciary?

(a) Srinivas argues that since the Supreme Court agreed with the government, it is not independent.

(b) Anjaiah says that judiciary is independent because it could have given a verdict against the government order. The Supreme Court did direct the government to modify it.

(c) Vijaya thinks that the judiciary is neither independent nor conformist, but acts as a mediator between opposing parties. The court struck a good balance between those who supported and those who opposed the order.

Ans. (b) The view of Anjaiah is correct that judiciary is independent because it could have given a verdict against the government order. The Supreme Court did direct the government

to modify it.

Conclusions for NCERT Book Solutions For Class 9 Civics Democratic Politics -I Chapter 5 – Working of Institutions

SWC academic staff has developed NCERT answers for this chapter of the ninth grade SST curriculum. We have solutions prepared for all the ncert questions of this chapter. The answers, broken down into steps, to all of the questions included in the NCERT textbook’s chapter are provided here. Read this chapter on theory. Be certain that you have read the theory section of this chapter of the NCERT textbook.

swc google search e1651044504923

SSAT