NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE CHAPTER-2 THE SOUND OF MUSIC

The National Council of Educational Research and Training (NCERT) is an autonomous body of the Indian government that formulates the curricula for schools in India that are governed by the Central Board of Secondary Education (CBSE) and certain state boards. Therefore, students who will be taking the Class 10 tests administered by various boards should consult this NCERT Syllabus in order to prepare for those examinations, which in turn will assist those students get a passing score.

When working through the exercises in the NCERT textbook, if you run into any type of difficulty or uncertainty, you may use the swc NCERT Solutions for class 9 as a point of reference. While you are reading the theory form textbook, it is imperative that you always have notes prepared. You should make an effort to understand things from the very beginning so that you may create a solid foundation in the topic. Use the NCERT as your parent book to ensure that you have a strong foundation. After you have finished reading the theoretical section of the textbook, you should go to additional reference books.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE CHAPTER-2 THE SOUND OF MUSIC – Exercise

I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.

Question 1. How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music?
Solution : Evelyn was seventeen years old when she went to the Royal Academy of Music in London.

Question 2. When was her deafness first noticed? When was it confirmed?
Solution : Her deafness was first noticed when she was eight years old and it was confirmed when she was eleven.

II. Answer each of these questions in a short paragraph (30–40 words).

Question 1. Who helped her to continue with music? What did he do and say?
Solution : Percussionist Ron Forbes helped Evelyn to continue with music. He began by tuning two large drums to different notes. He asked her not to listen to them through her ears but to try and sense the sound in some other manner.

Question 2. Name the various places and causes for which Evelyn performs.
Solution : Evelyn, with a hectic international schedule, gives solo performances at regular concerts. Apart from these, she gives free concerts in prisons and hospitals. She also accords high priority to classes for young musicians.

III. Answer the question in two or three paragraphs (100–150 words).

Question 1. How does Evelyn hear music?
Solution : Evelyn does not hear music, she feels it. She senses the notes through different parts of her body. Initially, she was encouraged by percussionist Ron Forbes, who tuned two drums to different notes and asked her to sense the sound without using her ears. She realized that she could feel the higher drum from the waist up and the lower drum from the waist down. This exercise helped Evelyn to open up her mind and body to sounds and vibrations.
Evelyn explains that when she plays the xylophone, she senses the sound flowing up the stick and into her fingertips. She leans against the drums, stands barefoot on a wooden platform so that she can feel the vibrations. She says how her whole body including her hair is sensitive to her music and its resonances.

Part II – The Shehnai of Bismillah Khan

Thinking about the text

Question :-
I. Tick the right answer.

1. The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker.’
2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.
3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musicians).
4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).
5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to (Afghanistan, U.S.A., Canada).

Solution :
1. The pungi was a ‘reeded noisemaker.’
2. A barber transformed the pungi into a shehnai.
3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were professional musicians.
4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from Ali Bux.
5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to Afghanistan.

II. Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick (✔ ✔) in the correct column.

Question :- Discuss your answers in class.

Bismillah Khan’s Feelings aboutPositiveNegativeNeutral
1. teaching children music   
2. the film world   
3. migrating to the U.S.A   
4. playing at temples   
5. getting the Bharat Ratna   
6. the banks of the Ganga   
7. leaving Benaras and Dumraon   

Solution :

Bismillah Khan’s Feelings aboutPositiveNegativeNeutral
1. teaching children music  
2. the film world  
3. migrating to the U.S.A  
4. playing at temples  
5. getting the Bharat Ratna  
6. the banks of the Ganga  
7. leaving Benaras and Dumraon  

III. Answer these questions in 30–40 words.

Question 1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?
Solution : Emperor Aurangzeb banned the playing of the musical instrument called pungi in the royal residence because its sound was shrill and unpleasant.

Question 2. How is a shehnai different from a pungi?
Solution : Shehnai has a better tonal quality than pungi. It is a natural hollow stem pipe with holes on its body and is longer and broader than the pungi. Shehnai is, in a way, an improvement upon the pungi.

Question 3. Where was the shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?
Solution : Traditionally, the shehnai was part of the naubat or traditional ensemble of nine instruments found at royal courts. Those days, it was played only in temples and weddings. Bismillah Khan changed this by bringing it onto the classical stage.

Question 4. When and how did Bismillah Khan get his big break?
Solution : Bismillah khan got his big break in 1938. The All India Radio opened in Lucknow and Bismillah khan played shehnai on radio. He soon became an often heard player on radio. He became the first Indian to greet the nation with his shehnai from the Red Fort on 15 August, 1947.

Question 5. Where did Bismillah Khan play the shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic?
Solution : On 15 August 1947, Bismillah Khan played the Raag Kaafi on his shehnai from the Red Fort. The event was historical because it was on the occasion of India’s Independence from British Rule.

Question 6. Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the U.S.A.?
Solution : Bismillah Khan refused one of his student’s request to start a shehnai school in the U.S.A. because he would not live away from Hindustan, specifically, from Benaras, the River Ganga and Dumraon.

Question 7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras.
Solution : The first instance is when he turned down his student’s offer to start a shehnai school in U.S.A. The second instance is when Khansaab was asked by Shekhar Gupta about moving to Pakistan during the partition, he said that he would never leave Benaras.

Thinking about language
I. Complete the following sentences. Beginning with a to-verb, try to answer the questions in brackets.

Question 1.
1. The school sports team hopes __________ (What does it hope to do?)
2. We all want __________ (What do we all want to do?)
3. They advised the hearing-impaired child’s mother __________(What did they advise her to do?)
4. The authorities permitted us to __________ (What did the authorities permit us to do?)
5. A musician decided to __________ (What did the musician decide to do?)

Solution :
1. The school sports team hopes to win the match.
2. We all want to go to succeed in our life.
3. They advised the hearing-impaired child’s mother to consult a doctor.
4. The authorities permitted us to construct the building.
5. A musician decided to open a school for children.

II. From the text on Bismillah Khan, find the words and phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given for you in brackets.

Question 1.
1. the home of royal people (1) _____ .
2. the state of being alone (5) _____ .
3. a part which is absolutely necessary (2)_____ .
4. to do something not done before (5) _____ .
5. without much effort (13) _____ .
6. quickly and in large quantities (9) _____ and _____ .

Solution :
1. the royal residence
2. solitude
3. indispensable
4. invent
5. effortlessly
6. thick and fast

III. Tick the right answer.

Question 1.
1. When something is revived, it (remains dead/lives again).
2. When a government bans something, it wants it (stopped/started).
3. When something is considered auspicious, (welcome it/avoid it).
4. When we take to something, we find it (boring/interesting).
5. When you appreciate something, you (find it good and useful/find it of no use).
6. When you replicate something, you do it (for the first time/for the second time).
7. When we come to terms with something, it is (still upsetting/no longer upsetting).

Solution :
1. When something is revived, it lives again.
2. When a government bans something, it wants it stopped.
3. When something is considered auspicious, welcome it.
4. When we take to something, we find it interesting.
5. When you appreciate something, you find it good and useful.
6. When you replicate something, you do it for the second time.
7. When we come to terms with something, it is no longer upsetting.

Question 2.
Consult your dictionary and complete the following table. The first one has been done for you.

ObjectiveOnly before nounNot before nounBoth before and after the verb be
indispensable   
impressed   
afraid   
outdoor   
paternal   
countless   
priceless   

Solution :

ObjectiveOnly before nounNot before nounBoth before and after the verb be
indispensable  
impressed 
afraid 
outdoor  
paternal  
countless  
priceless 

Some sentences using these adjectives are :
1. She is indispensable for the successful completion of the project.
2. Sunita was impressed by my singing.
3. He is afraid of the dark.
4. I enjoy the company of my paternal uncle.
5. Gennie was showered with countless gifts.
6. My grandmother gave me a priceless piece of advice.

Conclusions for NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE CHAPTER-2 THE SOUND OF MUSIC

SWC academic staff has developed NCERT answers for this chapter of the ninth grade English curriculum. We have solutions prepared for all the NCERT questions of this chapter. The answers, broken down into steps, to all of the questions included in the NCERT textbook’s chapter are provided here. Read this chapter on theory. Be certain that you have read the theory section of this chapter of the NCERT textbook.

swc google search e1651044504923

SSAT