NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE CHAPTER-3 THE LITTLE GIRL

The National Council of Educational Research and Training (NCERT) is an autonomous body of the Indian government that formulates the curricula for schools in India that are governed by the Central Board of Secondary Education (CBSE) and certain state boards. Therefore, students who will be taking the Class 10 tests administered by various boards should consult this NCERT Syllabus in order to prepare for those examinations, which in turn will assist those students get a passing score.

When working through the exercises in the NCERT textbook, if you run into any type of difficulty or uncertainty, you may use the swc NCERT Solutions for class 9 as a point of reference. While you are reading the theory form textbook, it is imperative that you always have notes prepared. You should make an effort to understand things from the very beginning so that you may create a solid foundation in the topic. Use the NCERT as your parent book to ensure that you have a strong foundation. After you have finished reading the theoretical section of the textbook, you should go to additional reference books.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Exercise Chapter 3

Thinking about the Text

Question 1. Given below are some emotions that Kezia felt. Match the emotions in Column A with the items in Column B.

AB
1. Fear or terror(i) Father comes into her room to give her a goodbye kiss
2. glad sense of relief(ii) Noise of the carriage grows fainter
3. a “funny” feeling, perhaps of understanding(iii) Father comes home
 (iv) Speaking to father
 (v) Going to bed when alone at home
 (vi) Father comforts her and falls asleep
 (vii) Father stretched out on the safa. snoring

Solution :

AB
1. Fear or terror(iii) Father comes home
(iv) Speaking to father
(v) Going to bed when alone at home
(vii) Father stretched out on the safa. snoring
2. glad sense of relief(i) Father comes into her room to give her a goodbye kiss
(ii) Noise of the carriage grows fainter
3. a “funny” feeling, perhaps of understanding(vi) Father comforts her and falls asleep

II. Answer the following questions in one or two sentences.

Question 1. Why was Kezia afraid of her father?
Solution : Kezia was afraid of her father because he was very strict who always used to give commands to everybody else in the house. He never played with her. He had big hands and heavy face especially his mouth when he yawned were big and she was especially terrified with the manner in which he looked at her over his spectacles.

Question 2. Who were the people in Kezia’s family?
Solution : Kezia’s family consisted of her mother, father, grandmother and herself.

Question 3. What was Kezia’s father’s routine
(i) before going to his office?
(ii) after coming back from his office?
(iii) on Sundays?

Solution :
(i) Before going to his office, Kezia’s father usually went into her room to give her a casual kiss.
(ii) After coming back from his office, he ordered for tea to brought into the drawing room. He also asked his mother to bring him the newspaper and his slippers, and Kezia to pull off his boots.
(iii) On Sunday, Kezia’s father would stretch out on the sofa. He would cover his face with his handkerchief, put his feet on one of the cushions and sleep soundly.

Question 4. In what ways did Kezia’s grandmother encourage her to get to know her father better?
Solution : Kezia’s grandmother encouraged her to get to know her father better by sending her to the drawing room to talk to her parents on Sundays. She also suggested Kezia to make a pin cushion out of a beautiful piece of yellow silk as a gift for her father’s birthday.

III. Discuss these questions in class with your teacher and then write down your answers in two or three paragraphs each.

Question 1. Kezia’s efforts to please her father resulted in displeasing him very much. How did this happen?
Solution : Kezia efforts to please her father resulted in displeasing him. On every Sunday, her grandmother sent her down to the drawing room to have nice talk with father and mother. But her presence always irritated the father. He used to call her ‘little brown owl’.
One day her grandmother told her that her father’s birthday would be next week and suggested that she should make him a pin-cushion for beautiful gift. After stitching three sides of the cushion with double cotton with great care and effort, Kezia was stuck as to what to fill the cushion with. Since her grandmother was busy in the garden, she searched her Mother’s bedroom for scraps. Finally, she discovered sheets of paper on the bed table. She gathered these, tore them up and filled the cushion with the torn pieces.
Unfortunately, her efforts to please her father not only went in vain but also had an unanticipated consequence. This was because the sheets she had torn were her father’s speech for the Port Authority. Her father scolded her for touching things that did not belong to her and punished her by hitting her palm with a ruler.

Question 2. Kezia decides that there are “different kinds of fathers”. What kind of father was Mr Macdonald, and how was he different from Kezia’s father?
Solution : Kezia decides that there are different kinds of father’s after secretly watching her next-door neighbour Mr Macdonald play with his children.
Mr. Macdonald had five children. He was a doting and indulgent father who used to spend a great deal of merry time with his children. One day, Kezia saw them playing ‘tag’, while the baby, Mao, was seated on his shoulders and the two girls hung to his coat pockets and happily ran around the flower beds. Another day, she watched the boys turn the hose on Mr Macdonald and the way he playfully tried to catch them.
Kezia’s father, on the other hand,  hardly spent any time with her. Everyday, he came back home tired after his day’s work and busied himself with the newspaper sipping his evening tea. Even on Sundays, he spent his time sleeping on the sofa.

Question 3. How does Kezia begin to see her father as a human being who needs her sympathy?
Solution : With her mother and grandmother at the hospital, Kezia is left at home in the care of Alice, the cook. At night, after she is put to bed by the cook, she has a nightmare.
She calls for her grandmother but, to her surprise, she finds her father standing near her bed. He takes her in his arms and makes her sleep next to him. Half asleep, she creeps close to him, snuggles her head under his arm, and holds tightly to his shirt. Her father asks her to rub her feet against his legs for warmth.
Her father goes off to sleep before her. This makes her understand that he has to work hard every day and this leaves him too tired to be like Mr Macdonald. She expresses her altered feelings for her father by telling him that he has a ‘big heart’.

I. Look at the following sentence.

Question 1. Use an appropriate word from the synonyms given above in the following sentences. Clues are given in brackets.
(i) She was ____ by the news of her brother’s wedding. (very pleased)
(ii) I was ____to be invited to the party. (extremely pleased and excited about)
(iii) She was ____ at the birth of her granddaughter. (extremely happy)
(iv) The coach was ____ with his performance. (satisfied about)
(v) She was very ____ with her results. (happy about something that has happened).

Solution :
(i) She was thrilled by the news of her brother’s wedding.
(ii) I was delighted to be invited to the party.
(iii) She was over joyed at the birth of her granddaughter.
(iv) The coach was pleased with his performance.
(v) She was very happy with her results.

Question 2. Study the use of the word big in the following sentence.
He was so big− his hands and his neck, especially his mouth…
Here, big means large in size.
Now, consult a dictionary and find out the meaning ofbigin the following sentences. The first one has been done for you.
(i) You are a big girl now.older
(ii) Today you are going to take the biggestdecision of your career. ____
(iii) Their project is full of big ideas. ____
(iv) Cricket is a big game in our country. ____
(v) I am a big fan of Lata Mangeskar. ____
(vi) You have to cook a bit more as my friend is a big eater. ____
(vii) What a big heart you’ve got, Father dear. ____

Solution :
(ii) most important
(iii) innovation
(iv) popular
(v) great
(vi) gourmand
(vii) generous

Question 3. Underline the verbs of reporting in the following sentences.
(i) He says he will enjoy the ride.
(ii) Father mentioned that he was going on a holiday.
(iii) No one told us that the shop was closed.
(iv) He answered that the price would go up.
(v) I wondered why he was screaming.
(vi) Ben told her to wake him up.
(vii) Ratan apologised for coming late to the party.

Solution :
(i) He say she will enjoy the ride.
(ii) Father mentioned that he was going on a holiday.
(iii) No one told us that the shop was closed.
(iv) He answered that the price would go up.
(v) I wondered why he was screaming.
(vi) Ben told her to wake him up.
(vii) Ratan apologized for coming late to the party.

Question 4. Some verbs of reporting are given in the box. Choose the appropriate verbs and fill in the blanks in the following sentences.

were complainingshoutedreplied
remarkedorderedsuggested

(i) “I am not afraid,” ____ the woman.
(ii) “Leave me alone,” my mother ____.
(iii) The children ____ that the roads were crowded and noisy.
(iv) “Perhaps he isn’t a bad sort of a chap after all,” ____the master.
(v) “Let’s go and look at the school ground,” ____ the sports teacher.
(vi) The traffic police ____ all the passers-by to keep off the road.

Solution :
(i) “I am not afraid,”replied the woman.
(ii) “Leave me alone,” my mother shouted.
(iii) The children were complaining that the roads were crowded and noisy.
(iv) “Perhaps he isn’t a bad sort of a chap after all,”remarked the man.
(v) “Let’s go and look at the school ground,”suggested the sports teacher.
(vi) The traffic police ordered all the passers-by to keep off the road.

Conclusions for NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE CHAPTER-3 THE LITTLE GIRL

SWC academic staff has developed NCERT answers for this chapter of the ninth grade English curriculum. We have solutions prepared for all the ncert questions of this chapter. The answers, broken down into steps, to all of the questions included in the NCERT textbook’s chapter are provided here. Read this chapter on theory. Be certain that you have read the theory section of this chapter of the NCERT textbook.

SSAT