The National Council of Educational Research and Training (NCERT) is an autonomous body of the Indian government that formulates the curricula for schools in India that are governed by the Central Board of Secondary Education (CBSE) and certain state boards. Therefore, students who will be taking the Class 10 tests administered by various boards should consult this NCERT Syllabus in order to prepare for those examinations, which in turn will assist those students get a passing score.

When working through the exercises in the NCERT textbook, if you run into any type of difficulty or uncertainty, you may use the swc NCERT Solutions for class 9 as a point of reference. While you are reading the theory form textbook, it is imperative that you always have notes prepared. You should make an effort to understand things from the very beginning so that you may create a solid foundation in the topic. Use the NCERT as your parent book to ensure that you have a strong foundation. After you have finished reading the theoretical section of the textbook, you should go to additional reference books.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE POEM CHAPTER-1 THE ROAD NOT TAKEN – Exercises

Thinking about the poem

Question 1. Where does the traveller find himself? What problem does he face?
Solution : The traveller finds himself in the yellow woods at a point where the road forks into two. The problem that he faces is that he cannot decide which road to take to continue his journey since it is not possible for him to travel both roads at the same time.

Question 2. Discuss what these phrases mean to you.
(i) a yellow wood
(ii) it was grassy and wanted wear
(iii) the passing there
(iv) leaves no step had trodden black
(v) how way leads on to way

Solution :
(i) Yellow wood symbolises the autumn season. Autumn corresponds with old age. The poet could be symbolically talking about the later stages of life.
(ii) It conveys that the road was full of grass and nobody has used that road. It was a smooth road which had not worn out.
(iii) The use of the path by passersby.
(iv) The leaves had not changed their colour and turned black because of less people stepping on them. It could represent a path one may have never/seldom taken in life for the fear of uncertainty.
(v) This phrase means how certain decisions one makes in life could pave the way for many other decisions.

Question 3. Is there any difference between the two roads as the poet describes them
(i) in stanzas two and three?
(ii) in the last two lines of the poem?

Solution :
(i) In stanza two the poet explains that the only difference between the two roads was that the road he took had the right to be chosen (the better claim) because it was covered with grass and looked as if it had not been used too much. Besides this difference, both roads had been equally worn down by passersby travelling on them.
In stanza three the poet says that both the roads were equally covered with leaves and that no person had stepped on.
(ii) In the last two lines of the poem the poet says that there is a difference between the two roads because he took the road that was less travelled by other people and that made all the difference to his journey.

Question 4. What do you think the last two lines of the poem mean? (Looking back, doesthe poet regret his choice or accept it?)
Solution : The last two lines of the poem mean the acceptance of reality. The poet made a choice and accepted the challenging path. He took and unexplored path in his life. He wanted to do something different in his life so he chooses the less travelled road. No he does not regret his choice.

Question 5. Have you ever had to make a difficult choice (or do you think you will have difficult choices to make)? How will you make the choice (for what reasons)?
Solution : No, till now I have never been in a situation in which I had to make a difficult choice. Perhaps I am still too young to make an independent choice. Yes, I think later or sooner I will have difficult choices to make. After completing my general education, I will have to make choice of profession whether I should become and engineer or doctor or something else. I will have hundreds of option before me. Then it will be difficult to make a choice in between them. I will make choice according to my capabilities and strong points at that time. I will choose a path that gives me satisfaction and mental peace. I will not join the rat race for money. Like the poet in poem, I will choose a challenging and unexplored path in my life.

Question 6. After you have made a choice do you always think about what might have been, or do you accept the reality?
Solution : Taking a decision sometime make or mars our future. Having made a choice, I accept the reality. Reconsidering a decision or contemplating over it is not a positive approach towards life. Such thoughts never allow us to be happy with what we have gained from our decision. Therefore, I believe in sticking to my decisions.

Question 7(a). In the poem, a traveler comes to a fork in the road and needs to decide which way to go to continue his journey. Figuratively the choice of the road denotes ______________________.
(i) the tough choices people make the road of life
(ii) the time wasted on deciding what to do
(iii) life is like a forest
(iv) one must travel a lot to realize his dreams

Solution : (i) the tough choices people make the road of life

Question 7(b). The poet writes, ‘Two roads diverged in a yellow wood.’ The word diverged means
_______________.

(i) appeared
(ii) curved
(iii) branched off
(iv) continued on

Solution : (iii) branched off

Question 7(c). The tone of the speaker in the first stanza is that of ______________.
(i) excitement
(ii) anger
(iii) hesitation and thoughtfulness
(iv) sorrow

Solution : (iii) hesitation and thoughtfulness

Question 8(a). The poet says “I took the one less travelled by, And that has made all the difference.” What is ‘the difference’ that the poet mentions?
Solution : The difference is probably the degree of success which he has achieved and the amount of happiness and fulfilment he must have felt by travelling the unexplored way.

Question 8(b). Does the speaker seem happy about his decision?
Solution : There is a certain ambiguity here. The speaker seems happy and satisfied when he says – “And that has made all the difference.” However, the sigh just before this makes us question his happiness.

Question 8(c). Which road would you choose? Why?
Solution : A sample answer has been provided for students’ reference. It is strongly recommended that students prepare the answer on their own. I would always choose the path not tread upon before me. I like adventure and would want to explore new facets. I am always enthusiastic for venturing into something absolutely new, uncommon and unknown to the rest of the world.

Question 8(d). Which road does the speaker choose?
Solution : The speaker chose the road which was less used. The road he chose seemed to tread upon lesser than the other. His road seems to be grassy as well while the other was not.

Question 9. Describe the two roads that the author finds.
Solution : Both the roads were covered with undergrowth. The one which the poet took was “grassy” and apparently less used and thus, wanted wear.

Question 10. Find the rhyme scheme of the poem.
Solution : Rhyme scheme in a poem is the pattern of rhyme formed in between the lines. It can also be explained as the pattern of end rhymes or lines. A rhyme scheme gives the scheme of the rhyme; a regular pattern of rhyming words in a poem (the end words). It is usually referred to by using letters to indicate which lines rhyme.
The rhyme scheme of the poem ‘The Road Not Taken’ by Robert Frost is a, b, a, a, b.
For instance,
I shall be telling this with a sigh                    a
Somewhere ages and ages hence:              b
Two roads diverged in a wood, and I-          a
I took the one less travelled by,                    a
And that has made all the difference.           b

Question 11. Fill in the blanks to complete the following paragraph that deals with the theme of the poem. Use the words given in the box below :
The poem “The Road Not Taken” by Robert Frost is about the ___________that one makes in life. It tells about a man who comes to a ______________in the road he is travelling upon. He feels ____________that he cannot travel ________paths as he must choose one. Frost uses this fork in the road to represent a point in the man’s life where he has to choose the ____________he wishes to take in life. As he thinks about his __________he looks down one path as far as he can see trying to ________________ what life will be like if he walks that path. He then gazes at the other _________and decides the outcome of going down that path would be just as ___________. At this point he concludes that the trail that has been less travelled on would be more _________ when he reaches the end of it. The man then decides that he will save the other path for another day, even though he knows that one path leads to another and that he won’t get a _____________ to go back. The man then says that he will be telling this story with a “sigh” someday in the future suggesting that he will ________what life would have been like if he had chosen the more walked path even though the path he chose has made all the difference.

decisionsorryforeseechoices
pleasantdirectionforktrail
rewardingchancewonderboth

Solution : The poem “The Road Not Taken” by Robert Frost is about the choices that one makes in life. It tells about a man who comes to a fork in the road he is travelling upon. He feels sorry that he cannot travel both paths as he must choose one. Frost uses this fork in the road to represent a point in the man’s life where he has to choose the direction he wishes to take in life. As he thinks about his decision he looks down one path as far as he can see trying to foresee what life will be like if he walks that path. He then gazes at the other trail and decides the outcome of going down that path would be just as pleasant. At this point he concludes that the trail that has been less travelled on would be more rewarding when he reaches the end of it. The man then decides that he will save the other path for another day, even though he knows that one path leads to another and that he won’t get a chance to go back. The man then says that he will be telling this story with a “sigh” someday in the future suggesting that he will wonder what life would have been like if he had chosen the more walked path even though the path he chose has made all the difference.

Question 12.
Roads are fascinating as metaphors for life, change, journeys, partings, adventure, etc. or simply as roads. This is probably why they, and all their attendant images, have permeated art, literature and song. In the poem, Frost uses the fork in the road as a metaphor for the choices we make in life. Thus the roads are, in fact, two alternative ways of life. What other nouns could be used to represent life?

   • River
   • ________________
   • ________________
   • ________________
   • ________________

Solution :
Pointers have been provided for students’ reference.
It is strongly recommended that students prepare the answer on their own.

     • River
    • Brook
    •  Moon
    •  Rose
    •  Candle, etc.

Question 13. In groups of six, select, write the script of and present a skit that demonstrates decision making and conflict resolution. Follow the steps given below:
    • choices to be made
    • options to be considered
    • the influence of others
    • the decisions/actions taken
    • the immediate and future consequences of the decision.

Solution : This question is to be answered on the basis of your own understanding, experience and thoughts. It is strongly recommended that you prepare the solution on your own.

Question 14.
The Road Not Taken is biographical poem. Therefore, some personal biographical information is relevant to the deeper understanding of the poem we have read. Go to www.encarta.com and complete the following worksheet about Robert Frost.
(a) What “momentous decision” was made by Frost in 1912?
(b) How old was he when he had to make this decision?
(c) Why was it so difficult to make this decision? Think and give more than one reason.
(d) Was the “road” Frost had taken easy “to travel”?
(e) Do you think he wrote “The Road Not Taken” before sailing from the USA to England or after?
(f) Can you quote a line or two from the poem that can support your answer?
(g) Do you think Frost finally became popular in America as a poet?

Solution :
This question is to be answered on the basis of your own understanding, experience and thoughts. It is strongly recommended that you prepare the solution on your own.

Conclusions for NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE POEM CHAPTER-1 THE ROAD NOT TAKEN

SWC academic staff has developed NCERT answers for this chapter of the ninth grade English curriculum. We have solutions prepared for all the ncert questions of this chapter. The answers, broken down into steps, to all of the questions included in the NCERT textbook’s chapter are provided here. Read this chapter on theory. Be certain that you have read the theory section of this chapter of the NCERT textbook./

swc google search e1651044504923

Leave a Reply

Your email address will not be published.