The National Council of Educational Research and Training (NCERT) is an autonomous body of the Indian government that formulates the curricula for schools in India that are governed by the Central Board of Secondary Education (CBSE) and certain state boards. Therefore, students who will be taking the Class 10 tests administered by various boards should consult this NCERT Syllabus in order to prepare for those examinations, which in turn will assist those students get a passing score.

When working through the exercises in the NCERT textbook, if you run into any type of difficulty or uncertainty, you may use the swc NCERT Solutions for class 9 as a point of reference. While you are reading the theory form textbook, it is imperative that you always have notes prepared. You should make an effort to understand things from the very beginning so that you may create a solid foundation in the topic. Use the NCERT as your parent book to ensure that you have a strong foundation. After you have finished reading the theoretical section of the textbook, you should go to additional reference books.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE POEM CHAPTER-9 THE SNAKE TRYING – Exercises

Question 1. What is the snake trying to escape from?
Solution : The snake is trying to escape from the stick.

Question 2. Is it a harmful snake? What is its colour?
Solution : No, it is not a harmful snake. Its small size renders it harmless even to the children. The snake is green in colour.

Question 3. The poet finds the snake beautiful. Find the words he uses to convey its beauty.
Solution : The words the poet uses to convey the snake’s beauty are “beautiful” and “graceful”.

Question 4. What does the poet wish for the snake?
Solution : The poet wishes that the snake be left unharmed. He wants it to go over the water into the reeds to hide.

Question 5. Where was the snake before anyone saw it and chased it away? Where does the snake disappear?
Solution : Before being spotted and chased, the snake was lying on the sand. The snake disappears in the ripples of water among the green reeds.

Question 6. Find out as much as you can about different kinds of snakes (from books in the library, or from the Internet). Are they all poisonous? Find out the names of some poisonous snakes.
Solution : No, all snakes are not poisonous. Some of the poisonous snakes are Indian Cobra, Common Krait, Russell’s Viper and Saw-scaled Viper.

Question 7. Look for information on how to find out whether a snake is harmful.
Solution : There are many ways to find out whether a snake is harmful, some of which are listed below.
The poisonous snakes have
 • Slit eyes (except coral snakes)
 • Triangle-shaped head
 • Depression between the eyes and the nostrils

Question 8. As you know, from the previous lesson you have just read, there are people in our country who have traditional knowledge about snakes, who even catch poisonous snakes with practically bare hands. Can you find out something more about them?
Solution : Some facts about snake charmers are as follows :
 • Delhi government’s amnesty scheme gave licence to many snake charmers rendering it legal to practice this trade.
 • The snake charmers belong to the Nath sect and are followers of Lord Shiva or Bhole Nath.
 • The skills of catching snakes are taught to them in their childhood.
 • The snakes usually lie about in the open in the snake charmers’ colonies.
 • Small boxes, filled with sand, are also set up for the snakes there.

Conclusions for NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 9 ENGLISH BEEHIVE POEM CHAPTER-9 THE SNAKE TRYING

SWC academic staff has developed NCERT answers for this chapter of the ninth grade English curriculum. We have solutions prepared for all the ncert questions of this chapter. The answers, broken down into steps, to all of the questions included in the NCERT textbook’s chapter are provided here. Read this chapter on theory. Be certain that you have read the theory section of this chapter of the NCERT textbook.

swc google search e1651044504923

Leave a Reply

Your email address will not be published.